В наша съседка: Ваксинираните срещу COVID-19 вече са над 100 хил.

blank
Кадър: bTV

Броят на хората, които са се ваксинирали срещу коронавирус в Румъния от 27 декември до момента, е 108 294

Националният комитет по координация на дейностите за ваксиниране срещу Ковид-19 в Румъния съобщи, че до момента са ваксинирани общо 108 294 души, включително 5993 през последното денонощие, съобщава агенция Аджерпрес, цитирани от БТА.

Имунизацията в Румъния започна на 27 декември с ваксината на Pfizer/BioNTech. Медицинските кадри са първата група ваксинирани в страната.

От началото на кампанията по ваксинация са регистрирани 388 странични реакции, като са докладвани 155 локални реакции с болка на мястото на поставяне на инжекцията и 233 общи странични реакции, като температура, главоболие, болки в мускулите, болки в ставите, обща физическа слабост, алергични реакции от типа на уртикарията. Други пет странични реакции се проучват, посочва Аджерпрес.

Вторият етап от кампанията по ваксинация в Румъния следва да започне в средата на януари с имунизация на хората с хронични заболявания, хора на възраст над 65 години и работещи в критични сектори, които са изложени на риск от заразяване с новия коронавирус, информира в. „Адевърул“.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

- Реклама -