Инфекционист разкри кой е най-тежкият страничен ефект от ваксините срещу COVID-19 (ВИДЕО)

blank
Кадър: NOVA

Д-р Трифон Вълканов сподели, че алергичните реакции са най-тежкият страничен ефект след поставяне на ваксината срещу коронавируса

Единственият по-тежък страничен ефект от ваксините на Moderna и Pfizer/ BioNtech са алергичните реакции. Това обяви в ефира на сутрешния блок на NOVA инфекционистът д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница. Липсват обаче проучвания за реакциите от независими източници.

„Най-тежките странични ефекти са тежките алергични реакции. Много неща се изговориха по темата. Доста екипи се съсредоточиха в проучване на този тип реакция. Към момента това, което се публикува в научните медии, е, че тази реакция е към един от стабилизаторите във ваксината. Няма как да минем без това нещо ”, каза той.

Д-р Вълков обясни, че този тип стабилизатор се съдържа и в други ваксини и се познава отдавна. Тези реакции се наблюдават при хора, които имат анамнеза в своето минало. Полиалергията може да се изрази и при приемане на лекарства, както и към козметика.

Според него разликите между двете одобрени от Европейската агенция по лекарства ваксини са свързани с производствения процес.

„Ваксината на Moderna е в малко по-голяма доза. Тя може да бъде транспортирана на по-високи градуси – на -20 градуса. За разлика от тази на Pfizer/ BioNtech, която изисква -70. Другото, което я прави по-удобна за лекарите, както и за масовата ваксинация, е, че веднъж размразена, тя може да остане в обикновен хладилник 30 дни“, обясни инфекционистът.


Видео: NOVA

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

- Реклама -