Спират три държавни китайски компании от Нюйоркската фондова борса

blank
Снимка: Pixabay

Нюйоркската фондова борса ще приключи търговията с акции на три от най-големите държавни телекомуникационни компании на Китай този месец, съобщи CNN, цитирани от DarikNews.

Този ход е във връзка със заповед, подписана от президента Доналд Тръмп в края на миналата година, която забранява на американците да инвестират във фирми, за които американското правителство подозира, че или са притежавани, или са контролирани от китайската армия.

China Mobile (CHL), China Telecom (CHA) и China Unicom (CHU) ще бъдат спрени от нюйорската фондова борса NYSE към 11 януари, когато заповедта влезе в сила.
Междувременно китайското министерство на търговията обяви в събота, че Пекин ще предприеме „необходимите мерки“ за защита на интересите на китайските компании, като добави, че се противопоставя на включването на такива фирми в списъка на Вашингтон с „комунистически китайски военни компании“.

И трите телекомуникационни компании се търгуват в Ню Йорк в продължение на много години. China Mobile, най-голямата телекомуникационна компания в страната, е регистрирана на Нюйоркската фондова борса от 1997 г. Съперниците China Telecom и China Unicom междувременно търгуват там от началото на 2000-те години.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

 

- Реклама -