Нова система ще следи за нежелани реакции при ваксините у нас

70

Тя ще бъде създадена и ще заработи до два-три месеца, когато ще започне и масовото ваксиниране

България ще създаде система за проследяване на нежелани реакции при ваксините и ще проследи какъв имунитет се изгражда при хора от различни възрастови групи. Това съобщи в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде Нова телевизия.

„Ние ще знаем колко продължителен и колко напрегнат имунитет създава ваксината и доколко можем да разчитаме на нея – нещо, което е много важно. Възможно е да се окаже, че ваксините не са с еднаква ефективност”, посочи доц. Кунчев.

Проследяването ще започне със старта на масовата ваксинация. За целта правителството ще трябва да осигури бюджет. Всеки ваксиниран ще може да подаде сигнал за нежелани реакции в Агенцията по лекарствата.

„За рамките на България минималният брой хора; които трябва да проследим, е поне 1000. Ако успеем и 1500-2000, толкова по-добре – още по-представителни ще бъдат данните. Хубаво е данни за тези хора първоначално да имаме преди самата имунизация и след това минимум изследванията трябва да бъдат на втория месец, на шестия месец, след една година и след две години“, обясни Кунчев.

По публикацията работи Снежина Раева