Какво да очакваме в сферата на технологиите през 2021 г.?

blank
Снимка: Pixabay

През последните седмици на 2020 г. надвиснаха големи тъмни облаци над Google, Facebook, Amazon и Apple, което може да изпълни 2021 г. с много предизвикателства.

По-рано през декември американските федерални регулатори и над 45 прокурори повдигнаха обвинения на Facebook, твърдейки, че компанията злоупотребява с пазарното си надмощие, за да задушава конкуренцията, пише BBC.

Също през декември Европейската комисия представи дългоочаквания Закон за цифровите услуги и Закона за цифровите пазари, които напълно да променят начина, по който се регулират технологичните гиганти. В Обединеното кралство Службата за конкуренция и пазари предложи правно обвързващ кодекс за поведение и препоръча на ново звено за цифровите пазари да бъде предоставено правомощието да налага значителни санкции.

Технологичният сектор ще бъде развълнуван да види как администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън се справя с Big Tech – най-големите и доминиращи компании в индустрията на информационните технологии в САЩ, а именно Amazon, Apple, Google, Facebook и Microsoft. В миналото Байдън беше изключително критичен към големите технологични фирми, по-специално към Facebook. В интервю за New York Times през януари той каза, че ключов законодателен акт, който защитава фирмите в областта на социалните мрежи, трябва да бъде отменен. Въпросният Раздел 230 казва, че социалните медийни платформи обикновено не носят отговорност за незаконни или проблемни публикации, които потребителите правят.

През октомври правителството на САЩ повдигна обвинение срещу Google, че компанията е нарушила законодателството в областта на конкуренцията, за да запази монопола си върху търсенето в интернет и онлайн рекламата.

Електрическа иновация

Това беше тежка година за авиационната индустрия, отбелязва BBC. Един от най-големите клиенти на индустрията – авиокомпаниите, отменят или забавят поръчките, защото превозвачите се справят с колапса на въздушния транспорт. Въпреки това и двете страни казват, че са ангажирани с научноизследователска и развойна дейност, по-специално с разработването на самолети, които имат много по-малко въздействие върху околната среда. През септември Airbus представи три концептуални дизайна, задвижвани с водород.

Следващата година Airbus трябва да подпише и важна сделка с Германия, Франция, Испания и Италия, за да разработи голям безпилотен самолет – безпилотната летателна система Medium Altitude Long Endurance. Така нареченият Eurodrone трябва да започне летателни изпитания през 2025 година.

Също през 2021 г., вероятно ще наблюдаваме електрическия самолет от Rolls-Royce, наречен Spirit of Innovation. Компанията се надява, че лъскавата машина ще счупи световния рекорд за бърза скорост при електрически самолет, като лети с повече от 300 мили в час.

Работа от вкъщи

Изглежда работата от вкъщи навлезе в живота ни и ще се задържи дълго. Според проучване, проведено за CCS Insights, 60% от бизнес лидерите в Западна Европа и Северна Америка очакват поне 25% от работната им сила, а в някои случаи и целият им персонал, да работят поне отчасти от дома си, дори когато пандемията приключи.

През октомври Dropbox заяви, че всичките ѝ служители може да работят от вкъщи. Twitter има същата политика. От Microsoft и Facebook също заявиха, че значителен брой от техните служители могат да работят от дистанция за постоянно. Това е нов пазар, който технологичните фирми да използват. Може да се очаква разработването на т.нар. „домашни пакети“, които да се предлагат от доставчици на интернет услуги и други технологични фирми. Това може да предполага разработването на специален софтуер или по-сигурен рутер, който да помага на хората, когато работят от вкъщи, като се грижи за личните данни и служебната информация.

Източник: investor.bg

- Реклама -