Рецептите за греяно вино са многобройни и за различните предпочитания и вкусове
Традиционното греяно вино се прави с червено вино като портвайн или бордо, в някои страни го подсилват с ром или ликьор. Виното трябва да е плодово и да не е отлежавало в дъбови бъчви.
Рецептите за греяно вино са многобройни и за различните предпочитания и вкусове. Има рецепти за приготвяне на напитката в алкохолен и безалкохолен вариант. Подходящи видове червени вина са портвайн и бордо, но може да го приготвите с червено вино по ваш избор.
Традиционната българска рецепта за греяно вино включва червено вино, няколко лъжички мед и черен пипер. Най-известните подправки за глеяното вино са карамфил, кардамон, канела, черен пипер и джинджифил. Сервира се горещо, но може и само леко загрято.
Ето как да си направите люто греяно вино:
В джезве сипете чаша вино и го сложете на котлона. Добавете черен пипер и в момента, в който виното заври, махнете от котлона. Може да сложите различни плодове, с които разполагате вкъщи, и така да разнообразите вкуса му- ябълки, круши, портокали, мандарини, дори резенче лимон.
Насладете се на празниците и се отпуснете с чаша ароматно греяно вино.
Източник: DarikNews