Иван Костов обясни защо няма доверие в мерките против COVID-19

212

Бившият премиер Иван Костов, заяви, че българската политика е „изгорена земя“. Тези силни думи, изречени от човек, който е бил на държавното кормило прозвучаха като пророчество.

По дуите му в политиката „не влизат способни хора, защото знаят каква съдба ще ги сполети. В политиката отиват хора, като на пикник, да се нахранят. Не отива талантът на нацията“, заяви Костов, предава БНТ.

„Няма ли доверие в институциите, няма доверие в мерките им, те не се следват, а бойкотират.“

Според него, институциите не се справят задоволително нито със здравната криза, нито с икономическата криза.

„Общественото недоверие в институциите се пренесе и върху здравната и образователната система. Данните сочат, че сме сред страните, които най-неуспешно управляват кризата. Оценката за това може да се прави само на основата на два фактора: Коефициентът на общата смъртност – най-висока в Европа, и ръстът на БВП“, каза Костов.

Все пак Иван Костов вижда и нещо положително в настоящата криза. Без да прави каквито и да е прогнози за нейния изход, той смята, че кризата съдържа и възможности. Здравната криза е показала какво е необходимо на българската здравна система. Според него, пандемията е показала, че в световен мащаб дигитализацията вече навлиза дълбоко в живота и обществото се развива в посока към изкуствен интелект.