Какви са последиците за тялото ви, ако не ядете плодове и зеленчуци?

blank
Снимка: Pixabay

Една от вредите, която може да ви причини недостатъчният прием на плодове и зеленчуци е повишено кръвно налягане

В зеленчуците и плодовете има много витамини и минерали, които не могат да бъдат намерени в други храни и ако се откажете от тях, със сигурност ще забележите доста промени в тялото си. Но какво точно може да се случи? Нещата, които открихме, ни накараха веднага да изядем ябълка. Ето ги и тях.

1. Нарушено нощно виждане
Ако нощното ви зрение се влоши, не бързайте веднага да тичате към кабинета на очния лекар за очила. За да виждаме различни предмети и силуети в тъмнината, очите ни се нуждаят от витамин А, който може да се намери под формата на ретинол и бета-каротин или иначе казано в морковите и тиквата.

2. Неприятна телесна миризма
Има няколко фактора, които допринасят за естествената телесна миризма на човек. Подобно на цвета на очите и косата, генетиката определя аромата, който идва от нашите мастни и потни жлези. Храната, която ядем, също влияе силно на миризмата на тялото ни. Проучване е установило, че хората, които ядат зеленчуци и плодове, имат по-приятна телесна миризма.

3. Лошо настроение
Червата и мозъкът са много тясно свързани. Балансираната диета може не само да повлияе на формата на тялото ни, но е от съществено значение за психичното ни здраве. Когато не ядем зеленчуци и плодове, развиваме по-висок риск от депресия.

4. Високо кръвно налягане
Хората, които консумират малко или никакви плодове и зеленчуци, са изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане в сравнение с тези, които ги консумират на дневна база.

5. Храносмилателни проблеми
Зеленчуците и плодовете са ценен източник на неразтворими фибри и помагат на перисталтиката. Консумирането на малко количество фибри се счита за една от основните причини хората да имат запек и болки в стомаха.

6. Неравномерен тен и тъмни кръгове под очите
Тъмните кръгове под очите могат да бъдат причинени от много фактори, сред които са намален кръвен поток. Витамин К, който се съдържа в броколите, спанака, зелето и марулите, помага на сърцето ни да изпомпва кръвта свободно през тялото ни и предпазва тялото синкави оттенъци по кожата.

Източник: iwoman.bg

- Реклама -