Глоби за магазини и клиенти: Какви мерки ще се предприемат в големите търговски вериги? (ВИДЕО)

141

Очаква се помощ от МРВ, за да няма струпване на опашки пред магазините, както и екипи, който да обикалят и да реагират при сигнал

Екипи на МВР ще помагат на големите търговски вериги за спазване на противоепидемичните мерки. Освен магазините, клиентите също ще бъдат глобявани за неспазване на противоепидемичните мерки. Това стана ясно след 2 срещи в Министерството на икономиката с представители на големите търговски вериги.

„Абсолютно всички поеха ангажимент за спазването на мерките. Голяма част от веригите са реорганизирали своята дейност. Освен това някой магазини са удължили работното си време. Има назначена и повечето охрана”, обясни министър Лъчезар Борисов.

За да няма струпване на опашките пред магазините, ще помагат от МВР. Ще има дежурни полицейски екипи, които ще обикалят и при сигнал ще реагират.

Освен търговците, глоби ще отнасят и недобросъвестните клиенти.

„Очакваше се и помощ от Министерството на труда. Говорих за недостига на работници с министър Сачева, такава работна ръка да се осигури през Бюрата по труда”, обясни министър Борисов.

От търговските вериги са поискали от държавата „бърза писта” за ваксиниране на хората, които работят в тези магазини, като хора на първа линия.

Сутринта на брифинга на Националния оперативен щаб бяха отправени сериозни предупреждения за спазване на противоепидемичните мерки. Здравните власти се заканиха да затварят цели вериги, ако не се осигури дистанция между клиентите и спазване на противоепидемичните мерки.


Видео: NOVA

 

По публикацията работи: Моника Цанкова