Лесно ли се връща обонянието след преболедуване на коронавирус

blank
Снимка: ВМА
- Реклама -

Загубата на обонянине се среща сред около 70% от пациентите с коронавирус. Но как се връща обонянието след преболедуването.В този случай най-ефикасен е натриевият цитрат и тренировките за носа

Около 70 % от пациентите с коронавирус се оплакват от загуба на обоняние, което се смята за един от ключовите симптоми на заболяването. След възстановяването голяма част от тях си възвръщат обонянието, но всеки пети продължава да има проблеми с това в продължение на още един или два месеца, предаде NOVA.

Оказва се, че загубата на вкус и обоняние не са никак безобидни. При вирусните инфекции това не е рядкост и освен SARS CoV-2 до такива нарушения може да доведат и други коронавируси, риновирусите, грипните вируси и вирусът на Епщайн – Бар. Това е причината учените да обърнат поглед преди всичко към препаратите, особено към онези, които са доказали своята ефективност при лечението на постинфекциозна обонятелна дисфункция.

- Реклама -

Обширно изследване на европейски учени в три университетски клиники в Белкия показа, че при загубата на обоняние вследствие COVID-19 най-ефикасен е натриевият цитрат и тренировките за носа. Назалните спрейове, пероралните стероиди или овлажняването на носа не помагат при тези случаи. За да бъде възстановен усетът за миризми, медиците препоръчват тренировка на системата за обоняние, което на практика означава пациентът да се научи отново да различава аромати.

- Реклама -