Автомобилният спорт осиротя: Почина една легенда

2274

Отиде си една легенда от света на спорта. Почина змездата в автомобилния спорт Илия Чубриков. Той е роден на 8 януари 1935 година в град Габрово. Със спорт започва да се занимава още в началното училище, първоначално със ски-спорт, а по-късно и с мотоциклетизъм.

През 1956 година участва в състезание, проведено в баварския град Гармиш-Партенкирхен, където се класира на първо място. През 1967 г. Илия и неговият навигатор Кольо Чубриков стартират в известното в миналото Рали Трансбалкания, което се провежда на територията на три държави – България, Югославия и Румъния, със състезателен автомобил Булгар Рено 8, с обем на двигателя 1150 см³, като екипажът печели победа в клас до 1400 см³, предаде Dariknews.

Печели Рали „Златни пясъци“ (сега Рали България) с хитовия по това време автомобил Рено Алпин 1600, през 1971 година. През 1983 година става част от популярния тим на цигарения концерн Ротмънс, за който пилотира автомобил Рено 5 Турбо.

С новия си автомобил се класира на 3-то място на Рали „Златни Пясъци“, побеждава в Рали Хеброс и Рали Гюнайдън (Турция). Благодарение на доброто си представяне през годината, Чубриков завършва на пето място в европейския шампионат. Приключва своята кариера на състезател през 1990 година.

Поклон пред светлата му памет!