Каква е причината хората с положителен антигенен тест да нямат право на направление за PCR?

159

Според д-р Мария Петрова, която е адвокат по медицинско право, тестовете за коронавирус, които се изискват от служителите при завръщането им на работа, трябва да бъдат поемани от държавата

Това е поредната недомислица на здравната система, а и все пак НЗОК има ограничен ресурс, така д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, коментира казуса.

„PCR тестовете и антигенните тестове няма как да бъдат приравнени. Те изследват и дават резултат за различни неща. Безспорно антигенните тестове трябва да бъдат ползвани за по-широко диагностициране“, разкри тя.

„Системните проблеми доведоха до смъртта на няколко пациента. Организацията в болниците все още не е достатъчно добра“, смята д-р Петрова.

„Няма как в 21 век да очакваме пациентите в линейките да си носят на хартия положителните тестове. Би трябвало човек да може човек да докаже заразата чрез онлайн резултатите. Така няма да се бави лечението на пациентите“, коментира експертът.

Тестовете за COVID-19, изисквани от работодатели за завръщане на работното място, трябва да се поемат от държавата, категорична бе тя.

„В провинцията все още има липса на защитни облекла – медиците са карани да обличат едни и същи костюми или да ги заместват с по-евтини“, разкри д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.