ИАРА-Варна започна масови проверки за качеството на рибата по пазарите преди Никулден

153

Никулден е празникът на рибаря и нашата народна психология предполага на този ден всеки да сложи риба на трапезата си и по-точно – шаран

Екипът на „Нова Варна“ разговаря с началника на сектор “Рибарство и контрол” в ИАРА – Варна, д-р Николай Георгиев, който сподели какви проверки се очакват около празника.

Снимка: Facebook

Ето какво ни каза д-р Георгиев:

Бих искал да анонсирам, че започваме засилени проверки на рибарски кораби, рибарски лодки, на целия промишлен риболов в акваторията на морето, на всички водностопански обекти, които отглеждат аквакултури и риба, като в частност споменавам шаран, толстолоб, амур. Също така, на проверки ще подлежат и садкови стопанства, които също отглеждат интензивно и хипер-интензивно риба. Проверявани ще бъдат и лодкостоянките, корабостоянките, където излизат риболовните кораби, всички рибни борси, тържища, малки рибни магазини, както и големи вериги, които продават риба, било то прясна, охладена или замразена, както и цялата търговска верига. Заведенията, в които се предлага прясна риба, също ще бъдат проверявани.

Интересното, на което искам да наблегна е, че тази седмица проверките ни ще бъдат подкрепени от Областна дирекция по безопасност на храните. В акваторията на морето и на варненското езеро ще работим с Гранична полиция, а в търговските вериги – с Национална агенция за приходите.

Бих искал да апелирам към абсолютно всички граждани да си купуват риба от регламентирани борси, магазини и търговци, които имат нужните лицензи и разрешителни. Не купувайте риба от битаци, пазари, сергии, както и от багажници на коли – нещо, което е много характерно и сега започва да се прави. Не плащайте за бракониерска риба, било то морска или язовирна, ловена с нерегламентирани плавателни средства и риболовни уреди, която се продава на черно и хората се подлъгват за по-малко пари. По селата и по пътищата се търгува с риба от багажници, от щайги и от къде ли не.

Това може да носи риск за здравето на хората и ги моля да не го правят, защото никой не си е сложил подписа или печата, че рибата е в срок и е годна за консумация.

Апел отправям и към абсолютно всички собственици на магазини или рибни борси.

Когато купуват риба, било то от рибарски кораб, или от стопанство, което отглежда такава във вътрешността на страната, тя трябва да бъде придружена от два документа:

Първият документ е Декларация за съответствие, където пише какво количество риба е закупено, от кой водоем е закупено и начинът, по който е придобито.

Вторият документ е Ветеринарномедицинско свидетелство. Той се издава от ветеринарен лекар, който удостоява с подписа си, че рибата е качествена и годна за консумация в определен срок.

Това са двата документа, който всеки един търговец на риба на дребо трябва да изисква от търговците на риба на едро.

Това е нещото, на което Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ще държи и за което ще проверява не само до Никулден, а и след това.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова