Как коронавирусът влияе на паметта и концентрацията?

82
Снимка: Pixabay

Все повече от пациентите, прекарали инфекцията, споделят оплаквания свързани с увреждане на паметта и концентрацията

Невролози съобщават за увеличаване на броя на пациентите с оплаквания от увреждане на паметта и способността за концентрация след прекарано заболяване, свързано с коронавируса.

Хирургът и рехабилитаторът Константин Лядов подчерта, че броят на подобни оплаквания се е увеличил през есента.

„По отношение на проблемите с ориентацията във времето и пространството, както и нарушените когнитивни функции като цяло, това е често срещано явление, за съжаление“, каза Евгений Средкин, ръководител на неврологично отделение. Невролозите посочват стреса и страха сред възможните причини за подобни последици.

„Вторият момент е самият невротоксичен (нарушение на двигателните, сензорни функции, емоционален статус, интегративни функции на мозъка) ефект от коронавирусна инфекция“, каза Александър Комаров, лекар в рехабилитационния център „Доверие“.

Подчертава се, че нарушената белодробна функция, която се появява при заразяване с COVID-19, също може да доведе до патологии на нервната система. Отслабените бели дробове на пациента не са в състояние да функционират пълноценно и да снабдяват мозъчната кора с достатъчно кислород.

Източник: БГНЕС