Започна делото за заличаване на партия „Възраждане“

blank
Снимка: Facebook

Днес бяха разпитани трима свидетели, които казаха, че са присъствали на учредяването през 2014 г.

В Софийски градски съд тръгна делото по инициираната от Софийска градска прокуратура (СГП) процедура, с която се иска заличаване на регистрацията на политическа партия „Възраждане“ и нейното разпускане, предаде БГНЕС.

Днес бяха разпитани трима свидетели, които казаха, че са присъствали на учредяването през 2014 г. Дадените от тях показание се различаваха от казаното преди това пред разследващите. На въпроса на какво се дължи разминаването в показанията им пред органите на ДАНС и тези пред съда, председателят на партията Костадин Костадинов заяви, че върху учредителите на тяхната организация е оказан изключителен психологически тормоз.

„На свидетели е обяснявана съвсем друга версия, че има злоупотреба с лични данни и затова трябва да се явят на разпит, и съответно по времето пък на този разпит изобщо не е ставало дума за никакви лични данни, а е коментирана само партия Възраждане”, каза адвокат Росен Рашков. „Знаете ли какви са били въпросите, които са задавали в самото начало на хората? Питали са ги дали на 2 август 2014 г. са били Шуменска област? Такъв е бил въпросът. Ако аз вас ви питам дали на 2 август 2014 г. сте били в Шуменска област, какво ще ми кажете?”, каза Костадинов пред медиите.

Адвокат Петър Петров обясни, че разпитаните днес трима свидетели са половината от допуснатите. „Допуснати са само 6 от исканите общо 71 от нас”, каза той. Това, по думите му са хора, които присъствали на Учредителното събрание на ПП Възраждане. „Макар, че прокуратурата твърди поименно за всеки един от тях в своята искова молба, че те не са присъствали, т.е. прокуратурата твърди обратното. И за да докажем, че те са присъствали и че прокуратурата неоснователно иска заличаването, именно затова ние сме ги поискали от съда да ги разпита”, заяви той.

Следващото заседание беше насрочено за 8 февруари, която се очаква да бъдат разпитани и останалите трима свидетели. А след като свърши днешното заседание пред залата имаше привърженици на партията, четеше се и надпис: Справедлив процес за „Възраждане“.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова