„Републиканци за България“ след решението на КПКОНПИ: Убедени сме в невинността на Камбитов

blank
Снимка: Facebook

От ПП „Републикаци за България“ отговориха на КПКОНПИ за удара по Камбитов

Станахме свидетели на поредния случай, в който държавен орган се използва за разчистване на политически сметки. За пореден път КПКОНПИ беше използвана за оказване на натиск върху политически опоненти, при това със спорни аргументи и без наличието на никакви правни основания. Това се казва в позиция на ПП „Републиканци за България“.

Решението на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов е несъстоятелно от правна гледна точка. То не почива на стабилни правни аргументи, защото липсва една от основните предпоставки за наличие на конфликт на интереси. В случая с г-н Камбитов няма как да бъде доказан частен интерес, който е от естеството да доведе до облага за лицето, заемащо висша публична длъжност, или за свързано с него лице.

Аргументите, възприети от КПКОНПИ са спорни и косвени. От тази глена точка и в контекста на съществуващата съдебна практика сме уверени, че решението на КПКОНПИ ще бъде успешно оборено в съда.

Актът на КПКОНПИ е в дисонанс със законите на страната, но е в съзвучие с политическите интереси на властта. В основата му стои страхът на премиера Борисов от предстоящите частични избори в община Благоевград, които всячески се опитва да избегне.

След като на редовния вот през миналата година, вследствие на задкулисни договорки с ДПС, той саботира тайно много от своите кандидати в страната, днес премиерът се сблъсква с реалността – на територията на област Благоевград партията му е с размерите на електорално джудже. Борисов се страхува да се яви на избори, в които няма шанс да достигне дори до балотаж.

Може би затова вече повече от година подчинените му институции услужливо прикриват истинския конфликт на интереси в града – този на настоящия кмет на Благоевград – Румен Томов.

Ние от ПП „Републиканци за България“ сме убедени в невинността на г-н Атанас Камбитов. Атаката срещу него очевидно е политическа и има за цел да окаже натиск преди предстоящите избори.
Противопоставяме се на поредния опит на властта да използва държавни институции за сплашване на своите опоненти и сме единни в подкрепата си за г-н Камбитов. Готови сме за предстоящите частични избори на територията на община Благоевград и излизаме за победа.

С позиция във „Фейсбук“ излезе и самият Камбитов:

Категорично не приемам решението на КПКОНПИ с приложените мотиви към него! Ще обжалвам по надлежния ред и ще предоставя в съда документи и доказателства, които Комисията въобще не е взела предвид.

Вярвам в безпристрастното и обективно решение на българския съд!

Ще го обясня по-простичко за тези, които не са запознати, но бързат да коментират. Ако това решение влезе в сила и се превърне в практика, то всеки, който стане кмет на населено място, ако преди години, преди да встъпи в длъжност, е сключил и финализирал сделка с физическо лице (в моя случай три години преди) и след това физическото лице създаде своя фирма и сключи сделка с Общината, каквато и да е тя, то кмета е в конфликт на интереси. Не ви ли звучи абсурдно?

Може би не, защото живеем в страната на абсурдите.

P.S Между другото, въобще не съм изненадан от решението на Комисията, познайте защо…, написа той в социалната мрежа.

- Реклама -