Движението по време на пандемия: За кого е най-важно?

blank
Снимка: "Нова Варна"

Според СЗО възрастните и децата трябва да се движат повече по време, особено по време на коронавируса

Всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не извършват достатъчно физическа активност, твърди СЗО. Всички възрастни трябва да извършват поне 150 минути усилена физическа активност на седмица, което е още по-важно за благосъстоянието и психичното здраве по време на коронавируса, заяви Световната здравна организация (СЗО) в първите си насоки за това поколение, предаде БГНЕС.

Препоръчително е децата и юношите да имат средно по един час физическа активност всеки ден и да ограничават времето си пред електронните екрани.

„Хората от всички възрасти трябва да компенсират нарастващото заседнало поведение с физическа активност, за да намалят риска от болести и да добавят години към живота си“, каза СЗО, стартирайки кампанията си „Всяко движение е от значение“.

„Увеличаването на физическата активност не само помага за предотвратяване и контрол на сърдечните заболявания, диабет тип 2 и рак, но също така намалява симптомите на депресия и тревожност, намалява спада на когнитивните способности, включително болестта на Алцхаймер, и подобрява паметта“, каза Рюдигер Креч, генерален директор на СЗО за насърчаване на здравето.

Всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не извършват достатъчно физическа активност, която може да включва ходене, колоездене, градинарство и почистване, предупреждава СЗО.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

- Реклама -