Цената на петрола върви към най-високите нива от март

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Петролните фючърси се търгува на най-високи ценови нива от март насам с оглед на позитивните нови за ефективността на разработваните ваксини срещу Covid-19, които засилват инвеститорските надежди за бързо възстановяване на икономиката и на търсенето на петрол в световен план през следващата година.

Позитивна за днешния риск-апетит на финансовите пазари е и зелената светлина, която за пръв път даде настоящия американски президент Доналд Тръмп относно официалното начало на преходния период между неговата администрация и екипа на победилия го на изборите Джо Байдън, предаде БНР.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през януари нараснаха в ранния следобед с около 1% към $46,70 за барел, което е най-високото ценови ниво от 6-и март насам, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI се повишиха с 1,15% към $43,74 за барел, което е също най-високо ниво от 6-и мат.

- Реклама -

Именно в началото на март имаше истински колапс на фючърсите на суровия петрол на фона на разразилата се по това време петролна ценова война между Саудитска Арабия и Русия. Последвалото споразумение в рамките на „ОПЕК +“ обаче за рекордно съкращаване на съвместните добиви с близо 10 млн. долара на ден помогна за поскъпването на петрола през следващите месеци.

Вниманието е насочено към следващата среща на „ОПЕК +“ в края на месеца (на 30-и ноември и 1-ви декември) на която се очаква да бъде удължено за първото тримесечие на 2021 г. настоящото споразумение за съкращаване на производството с около 7,7 млн. барела, като не се осъществи вече договореното облекчаване на това съкращение с 2,2 млн. барела на ден от началото на следващата година.

- Реклама -