Цената на Биткойн се повиши рекордно

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Криптовалутата поскъпна със 17% в рамките на последните три дни

Основната криптовалута Биткойн продължава да поскъпва рязко, като в сряда успя да преодолее ценовия праг от 18 000 долара и вече отправя поглед към рекордния връх от малко под 20 000 долара, достигнат за кратко на 17-и декември 2017 година.

В същото време пазарна стойност на водещата цифрова валута вече достигна историческите 328 млрд. долар, според данни на сайта CoinMarketCap, надвишавайки предишната рекордна пазарна капитализация от 322,7 млрд. долара, който беше достигнат точно на 17-и декември 2017 г., когато цената на биткойн достигна около 19 997 долара.

- Реклама -

Рекордната пазарна капитализация на биткойн отразява вниманието, което активът, базиран на блокчейн, е натрупало над своите конкуренти, предаде БНР.

Така нареченото доминиране на биткойн или делът на стойността на биткойн във вселената на признатите криптовалути, вече е 65,7%, според данни на CoinMarketCap, докато доминирането на пазарната капитализация на биткойн е близо до най-високото си ниво от май 2020 година.

В рамките на днешната търговия Биткойн поскъпва с над 3% към 18 200 долара, като за кратко удари връх от 18 467 долара. Само в рамките на последните три дни на търговия основната криптовалута поскъпна със 17%, с 30% през ноември и с цели близо 160% през настоящата година.

За сравнение, златото поскъпна от началото на годината до днешната дата с около 24%, американският фондов индекс DJIA с 4,7%, широкият индекс S&P 500 с около 12% и технологичният индекс Nasdaq Composite с цели 33%.

Подкрепа за рязкото поскъпване на биткойн и на останалите криптовалути беше решението от миналия месец на компанията PayPal Holdings Inc. да позволи на своите потребители да закупуват основните цифрови валути и да ги използват за разплащания. Информациите, че все повече водещи централни банки по света обмислят въвеждането на собствени дигитални валути също допринася за растящото инвеститорско доверие към съществуващите независими криптовалута.

„Не е изключено цената на биткойн да достигне рекордното си ниво от 20 000 долара още преди Коледа“, прогнозира Саймън Питърс, анализатор в инвестиционната платформа eToro.

„Крипто индустрията се консолидира, узря и наблюдава истинско сцепление с институционалните инвеститори. Инвеститорите използват биткойн като инфлационно хеджиране на перспективата за продължаване на правителствени стимули, свързани с коронавирусната пандемия“, допълни той.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -