Доц. Кунчев: Предвиждаме закупуване на хладилници за съхранение на COVID ваксините

blank
Снимка: "Нова Варна"

Цената на един един неголям хладилник, поддържащ подходящите градуси, започва от 25 000 – 30 000 лева

Здравното министерство прави разчети за средствата, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COVID-19, които предстои да бъдат доставени у нас. Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Цената на един неголям хладилник, поддържащ такива градуси, започва от 25 000 – 30 000 лева. Според изчисленията ведомството ще трябва да задели милиони за закупуването на техниката, а какъв брой ще трябва да бъдат взети, зависи от големината на кашон с 1000 ваксини.

„За ваксините, които не изискват специфични условия за доставка, имаме условия”, увери Кунчев и продължи: „Министерството на здравеопазването разполага с централен склад, който отговаря на всички изисквания“.

„Плаши ме това, че ще работим с такъв тип ваксина, тъй като тя изисква много добра логистика. Ние разполагаме само с два дни от извеждането от тази хладилна среда до прилагането на хора, което значи, че за този кратък срок, тя трябва да стигне от РЗИ до общопрактикуващите лекари, те да си направят списъка, хората да са налице и в рамките на няколко часа да бъдат обхванати и отчетени, което не е никак лесна задача“, допълни доц. Кунчев.

Той предполага, че основните количества ще пристигнат у нас през март или април 2021 г.

Доц. Кунчев уточни, че в момента нито една от ваксините, за които се говори, не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарства.

„В момента, в който някоя от ваксините бъде одобрена, мога да изкажа мнението си за нея“, каза той.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

- Реклама -