Невиждана находка в Египет

blank
Снимка: Pixabay

Открити са сто непокътнати саркофази с мумии в  Египет. Според учените, те принадлежат на висши служители от Късния период и Периода на Птоломеите.

Запечатаните дървени ковчези принадлежат на висши служители от Късния период и Периода на Птоломеите на древен Египет. Те бяха открити в три гробни шахти на дълбочина 12 метра в некропола Сакара южно от Кайро. Археолозите отвориха един ковчег, за да открият мумия, обвита в погребален саван, украсен с ярко оцветени йероглифични картини, предаде NOVA.

Сакара е мястото за погребения на древната египетска столица Мемфис, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Огромната находка дойде малко повече от месец, след като археолозите в района намериха 59 други добре запазени и запечатани дървени ковчези, датиращи отпреди повече от 2500 години. „Сакара все още не е разкрил цялото си съдържание. Това е съкровище“, каза министърът на антиките и туризма Халед ал Анани по време на церемонията по откриването. „Разкопките все още са в ход. Винаги, когато изпразваме гробна шахта от саркофази, намираме вход за друга.“

Открити са и над 40 статуи на древни божества и погребални маски, каза той. Те ще бъдат разпределени между няколко музея в Египет, включително в музея на платото Гиза.

Археолозите също се надяват скоро да намерят древна работилница за производство на дървени ковчези за мумии, според Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките.

Египет се надява археологическите открития да стимулират туризма, сектор, който е претърпял множество сривове от въстанието през 2011 г. до днешната пандемия на коронавируса.

- Реклама -