При какви условия ще се издава направление за PCR тест? (ВИДЕО)

blank
Кадър: vbox7
- Реклама -

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома на COVID-19 у пациента

Това предлага НЗОК за проект на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г., изпратен до Българския лекарски съюз. Сред симптомите на заразата, които са основание за издаване на направление, са температура, кашлица – предимно суха, силна отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия, кислородно насищане, по-малко от 92% (или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест).

„Когато в края на август предлагахме да се назначава PCR по критерии, идеята беше те да са четири, като изрично беше отбелязано, че това подлежи на обсъждане, тъй като ситуацията се променя”, заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Любомир Киров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

- Реклама -

„Ситуацията наистина се промени, тъй като сега вече имаме и така наречените бързи, антигенни тестове, които са с до 90% точност, като PCR тестовете. Те са по-евтини и не изискват специално оборудване. Така че трябва да се преосмислят тези критерии и да са два или най-много три”, категоричен е д-р Киров.

„Препоръчваме в новите условия да се използват антигенни тестове, а PCR тестът да се използва, когато антигенният е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава”, каза още медикът.

„Мисля, че тези критерии ще бъдат променени и разумът ще надделее. Целта е хората, които са инфектирани, да бъдат изолирани и да си останат вкъщи максимално рано. Има разлика между това да получиш резултат след 20 минути и след две денонощия. Каква е целта на НЗОК с увеличаването на броя на критериите не мога да кажа, но ако това е пестене на пари, то може да ни излезе скъпо”, категоричен е д-р Киров.

По публикацията работи Снежина Раева 

- Реклама -