Още една държава въведе пълна карантина

blank
снимка: Pixabay
- Реклама -

От 7 ноември сутринта Гърция влиза в пълна карантина, която ще продължи три седмици

Отворени ще останат детските градини, забавачките и основните училища.

По време на днешната пресконференция премиерът Кириакос Мицотакис и ръководителят на епидемиологичната комисия към Министерството на здравеопазването проф. Сотирис Циодрас съобщиха новите мерки за справяне с кризата.

- Реклама -

Великобритания е под пълна карантина 

„От 06:00 часа в събота до 30 ноември се прекратяват всички дейности”, каза Мицотакис. Както и по време на първата карантина, придвижването на гражданите ще бъде възможно само по конкретен повод и предварително изпратен SMS.

Освен детските градини и основните училища, отворени остават супермаркетите, аптеките и бензиностанциите. Затварят се средните училища, университетите, магазините, фризьорските салони, фитнесите, кафенетата и ресторантите.

Новото затваряне е вследствие на драстичния ръст на броя на новозаразените в рамките на денонощие, както и на броя на пациентите, включени към апарати за белодробна вентилация и натиска върху здравната система.

Мицотакис заяви, че през последните пет дни има агресивен ръст на новозаразените – почти 10 000 случая за пет дни. Освен това се е увеличил и броят на хоспитализираните пациенти. „Трябва да спрем тази вълна”, категоричен бе премиерът.

По-късно през днес ще се проведе съвместна пресконференция на Мицотакис и Циодрас, на която министърът на финансите ще представи пакет от мерки за икономическа подкрепа. Очаква се да бъде внесено и разяснение за начина на прилагане на мерките.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -