Директорът на „Пирогов“: На ръба сме, 61 медици са заразени

blank
Кадър: bTV

Директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов потвърди, че ситуацията в болницата е тежка. Той докладва, че има много висок брой заразени медици и помощен персонал.

„За съжаление изобщо не е добра обстановката. Общият брой на заразени медици е 61. Има и 61 пациенти, заразени в средата. Обстановката изобщо не е много приятна и мисля, че вече е критична“, каза той.

Балтов обясни, че не става въпрос за това, че медиците не са опазени, но „Пирогов“ лекува и други пациенти извън COVID-19, които не винаги още при приема са доказано носители на вируса, а в болницата развиват симптомите.

„В „Пирогов“ вратите са отворени за всички, ние не може да контролираме кой идва“, каза той.

Проф. Балтов потвърди, че започва спешна реорганизация на работата в болницата, предаде bTV. Ще има един коридор за пациенти, лекувани за основните заболявания и за това, че са заразени с COVID. Ще има и един етаж само за заразените медици и друг персонал на „Пирогов“.

„Това няма нищо общо с другите пациенти – 79 в отделението за COVID“, посочи още Балтов.

„Преразпределяме силите в Пирогов и ще се обърнем в апел към младите колеги. Разпределението на пациентите става дифузно, не клъстерно“, добави още директорът на спешната болница.

По отношение на оставката на шефа на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев проф. Асен Балтов коментира: „Човекът си вършеше много добре работата и тази оставка е малко пресилена“.

Директорът на „Пирогов“ отказа да коментира скандалното решение на СРЗИ да отпадне карантината на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

„Апелирам за затягане на мерките, иначе ще стане така, че болниците няма да могат да работят с никакви пациенти“, настоя обаче д-р Балтов.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -