Едно от нещата, които може би малко хора знаят е, че когато варим стари картофи задължително трябва да го правим без да ги белим
Картофите са един от най-популярните хранителни продукти. Те са вкусни, полезни и не на последно място – много лесни за приготвяне.
Рецептите с картофи са разнообразни, а вкусовете – уникални, независимо дали ги варим, пържим, готвим с някакво месо или други зеленчуци, пише Edna.bg.
Вижте какво не бива да правите, когато приготвяте картофи:
- Обикновено хората заливат картофите със студена вода, поръсват ги със сол и ги слагат да се варят. В този случай в процеса на обработка се губят почти всички хранителни вещества.
- Правилното варене предполага суровите картофи да се пуснат във врящата вода и да се осолят, чак когато омекнат.
- Пресни картофи, независимо дали са измити или обелени, се слагат във вряща вода и се оставят на умерен огън за 15-20 минути.
- Стари картофи задължително се варят, без да се белят. Картофената кора задържа всички полезни вещества и, когато се обели, витамините остават в сварения картоф.
- Ако ще се прави картофено пюре, картофите е добре да се нарежат на малки парченца, за да се намали времето за обработка.
- За да стане мек, ароматен и още по-вкусен, картофът е добре да се вари в смес от вода и малко мляко. Съотношението е четвърт мляко на литър вода. Ако се нареже лук и се добави и масло в течността, този зеленчук надминава и най-добрите очаквания.