Вчера на брифинга на Националния оперативен щаб се заговори за новото „Д“, което се добавя в борбата с коронавируса към другите три Д-та – дисциплина, дистанция, дезинфекция. Това е витамин „Д“.
Вчера проф. Тодор Кантарджиев каза, че този витамин може да помогне за балансиран имунитет.
С витамин D („Д“) може да се предозира. За това предупреди проф. Донка Байкова.
В наредба 1 от 22 януари, 2018 година са фиксирани едни стойности, които съответстват на приетото от СЗО. При децата и хората в зряла възраст – 5 микрограма на ден, т.е. 200 международни единици е 1 микрограм, а 1 капка вигантол (витамин D) е 500 международни единици. Но за възрастните хора, т.е. след младежка възраст до 60-годишна възраст, трябват 15 микрограма или 600 международни единици, обясни Байкова пред БНТ.
Децата имат нужда от по-малко витамин D, защото кожата им е по-тънка и по-лесно го усвояват природно т.е. от слънцето. А приемът с капки става с мазна храна – т.е. не с вода, а например кисело мляко, сирене, кашкавал, в салата, ако тя е овкусена с олио или зехтин. Причината – витаминът е масноразтворим, т.е. във вода той няма да се разтвори и просто би залепнал за чашата.
Байкова предупреди, че натрупването на витамин D може да доведе до проблеми с бъбреците.
Кантарджиев обясни, че се пие най-много 20 дни, после се прекъсва (за 10-тина дни) и после отново се подновява.
Препоръчва се в централната част на деня минимум 20-40 минути да прекарваме на слънце. Добре е да се знае, че е по-добре да излагаме на слънце гърба си, тъй като той е с по-голяма повърхност. В този период у нас витамин „Д“ е дефицитен, тъй като и слънцегреенето намалява.
По публикацията работи Снежина Раева