Доц. Кунчев разкрива нивото на заболеваемост в страната след отчетените рекорди на заразени

254

Здравният инспектор подчерта, че няма особени промени във възрастовата структура на починали от коронавирус, но има известно подмладяване

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че за 14 дни България е на 22-ро място в Европа.

„1,56 е съмъртността и сме на осмо място в ЕС. 600 000 наближава броят на ПСР тестовете. 929 е общият брой на починалите. Някакви особени промени на възрастовота структура не се очертават, но има известно подмладяване“, подчерта Кунчев.

„Броят на смъртните случаи отзвучава, но с по-слаби темпове. Много ясно се вижда от скалите, че в България Видин, Плевен и Ловеч има най-слаба заболеваемост. За останалите региони заболеваемостта е на средно ниво“, уточни инспекторът.

„Радостно е, че сме на четвърто ниво по ръст за Европа, обаче, не сме на първо ниво“, подчерта Кунчев.

„При 300 на 100 000 в ЕС ще се смята, че страната не е рискова, но ние сме над този показател. Отпаднала е необходимостта за правене на тестове за хората, които са пътували през лятото, но се тестват професионално рисковите групи. Следи се ситуацията в интензивните отделения, където кривата също е нагоре с оглед на общия пик“, допълни главният здравен инспектор.

„Във Видин ситуацията е преодоляна, без да има научно обяснение, процесът не е равномерен. Много от областите са минали през тежък период, но са го преодолели. Така е било в Русе, Ямбол, Варна. Картината може обаче бързо да се промени“, предупреди за пореден път Кунчев.