Чесънът е богат на витамин B6, който подпомага регулирането на хормоните в организма, витамин B1 и витамин C, както и на селен, който е рядък и изключително необходим микроелемент за човешкия организъм, но за някои хора може да бъде
Гастроентерологът и семеен лекар Никита Харлов предупреждава, че чесънът може да бъде опасен за някои хора, предават от zdrave.to.
Лекарят отбеляза, че чесънът се използва най-често заради своите антибактериални и дезинфекциращи свойства.
Той препоръчва употребата на чесън в готвените ястия.
В същото време обаче специалистът алармира, че чесънът може да бъде опасен за някои хора.
„Той не само убива бактерии, но силно дразни лигавицата на храносмилателния тракт. Вреди както на стомаха, така и червата. При хора, които могат да имат гастродуоденит, синдром на раздразнените черва, това може да предизвика сериозна реакция“, предупреди Харлов.
Поради факта, че чесънът дразни лигавиците, не трябва да слагате сока му в носа си.