12.8 C
София
четвъртък, април 11, 2024
Начало България Гений от Пирдоп на девет години – с 38 медала по математика

Гений от Пирдоп на девет години – с 38 медала по математика

855

Йордан Стоянов е само на 9 г., но вече е натрупал над 38 медала и призови места от състезания по математика. Талантливото момче е успяло да грабне 25 златни, 8 сребърни и 5 бронзови отличия. Йордан е III клас в началното училище „Тодор Генчев Влайков“ в Пирдоп. 

През февруари, в конкуренцията на над 3000 деца, Йордан грабва златото от московската олимпиада за малки ученици. Нещо повече той влиза в топ 5 и печели първи приз за най-висок резултат заедно с деца от Русия и САЩ, пише glas.bg.

„Това бе най-трудното състезание, защото задачите бяха много различни“, разказва Йордан.

През април пък завоюва златен медал от тайландското международно математическо състезание – ТИМО 2019 г. в Пукет. Но успехите му не спират дотук и в края на август си тръгва със златен медал и купа World Star за най-висок резултат от финалния кръг на Hong Kong Internacional Matematikal Olympiad – HKIMO – 2019. Отличието печели в конкуренцията на 1500 деца от 16 страни – Филипини, Малайзия, Индонезия, Украйна, Тайланд, Япония, Австралия и др.

Йордан има 2 часа, за да реши 30 задачи от 5 области на математиката – аритметика, геометрия, логическо мислене, комбинаторика и теория на числата.

„Най-трудна беше геометрията“, разказва Йордан. Причината е, че в задачите има фигури, които се изучават в VI клас. Той обаче успява да ги реши с упоритост и логическо мислене.

Разбира, че е добър по математика, на 4 г. „Бяхме на плаж, а наши семейни приятели ме накараха да реша задачи с двуцифрени числа наум. Те си мислеха, че си ги решавам преди това в хотела“, спомня си Йордан.

„Впоследствие способностите му се развиха и започна да събира трицифрени числа, четирицифрени и така в предучилищна Йордан свободно събираше шестцифрени числа“, разказва пред „24 часа“ баща му Емил Стоянов, който е лекар.

„Не можехме да преценим сами дали е добър и затова го заведохме на уроци в СМГ“, допълва майка му Евгения. И така на 6 г. Йордан отива на първото си състезание – коледното математическо, където без подготовка успява да спечели бронзов медал.
В училище за него няма труден предмет, но математиката и музиката са му скучни. Йордан иска да има и допълнителен час само за четене.

Той не се задоволява само с успехи в математиката. Има още много и разнородни интереси- пее във вокалната група на родното си училище, но и ходи на уроци при Милица Божинова от „Фамилия Тоника“. Танцува и народни танци в детски танцов състав „Средногорче“, свири на пиано, тренира карате и участва в курс по роботика.

Освен всички тези интереси момчето се е записало и на ментална аритметика. Там негов учител е Георги Георгиев, който е световен шампион. Той го учи да решава наум, при това за секунди, умножение на трицифрено по трицифрено число.

Любимата му книжка е „Дневникът на един Дръндьо“. „На героя му се случват много смешни случки, както на мен“, казва още Йордан.

С двама негови приятели – Алекс и Марти, искат да напишат и издадат собствена книжка с приключенията им догодина.
Лятото обаче прекарва в игри с приятели. Обича животните и иска да има свое куче.

„Ще го извеждам в 6 часа сутринта, тогава все пак нямам математика“, каза още Данчо.

Засега времето му не стига да се запише на плуване, тенис на маса и спортни танци. Като порасне мечтае, да стане професор по математика, IT специалист и актьор.

„Ще ми стига времето и за трите – ще имам едно представление на ден, сутрин ще водя уроци, а следобед ще е програмиране“, реди отсега задълженията си малкият Йордан с големите мечти.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама