Знак за качество ще определя доверието при онлайн пазаруване

96

Българската национална асоциация „Активни потребители“ създаде знак за качество „Е-НАДЕЖДЕН“, за да помогне за повишаването на потребителското доверие в българските онлайн търговци.

Макар електронната търговия да набира сили в България, към момента не е налице регистриран знак за качество”, каза за радио Варна Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията. Знакът ще гарантира, че онлайн магазинът е проверен и търговецът е коректен, допълни той. Ще бъде поставян на началната интернет-страница на търговците.

Ние създаваме такъв знак за доверие, защото хората имат притеснения относно интернет-търговията. Смятат, че има рискове и опасности.

Дали обаче търговците ще пожелаят знакът „е-надежден“ да бъде поставен на сайта им? За да го получат те трябва да отговарят на 9 критерия и да платят 200 лева такса, за да бъде проверена фирмата им, каза още Богомил Николов. И допълни:

„Единият от критериите е търговецът да не е глобяван през последната една година за нелоялни практики, неравноправни клаузи или нелоялна конкуренция. Също така – да е изпълнил всички свои информационни задължения. Друг критерии е този за безопасност. Например – връзката на търговеца да е криптирана. Това означа, че горе в адрес бара, където започва всеки един интернет адрес, трябва да има едно – s. Това гарантира, че връзката е криптирана и когато аз въвеждам свои лични данни или своята банкова карта, няма опасност някой хакер да открадне тази информация и след това да злоупотребява с нея. Друг критерии е този за качеството. Например – проверка на стоката преди плащане.“