Българските полицаи се оплакаха, че обувките им не пазят от вода и студ

61

Около 65 % от полицаите, участвали в изследване, твърдят, че кубинките, които ползват, са неудобни.

Това показва анализ, представен от най-големия полицейски синдикат – Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), информира БТА. Председателят му Валентин Попов обяви, че синдикатите не търсят конфронтация, а партньорство с вътрешното министерство.

Целта на всички е униформените да са добре облечени и обути„, заяви още той. В изследването са се включили близо 400 служилите на реда.Половината от тях казали, че изпитват болка от ползването на предоставените им от МВР обувки, а 80 % твърдят, че кубинките пропускат вода. През зимата 60 % от служителите на вътрешното ведомство казват, че краката им измръзват, а още по-голяма част заявяват, че обувките се късат още в първата година.

Над 80 % от полицаите твърдят, че не се чувстват добре защитени със служебните си обувки. А половината от участвалите в изследването са крайно неудовлетворени от предоставените им кубинки.

Според експерта от Европейския полицейски съюз в областта Свен Селигер, който тества кубинките в лабораториите на GoreTex, близо 15 % от българските полицаи купуват сами служебните си обувки и не ползват предоставените им от МВР. Всички цифри показват, че предоставените от МВР обувки не отговарят на съвременните изисквания и нужди на полицаите. Зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов каза, че диалогът между синдикати и министерството постепенно се подобрява.

Предоставената от МВР сума на служебните кубинки е за над 100 лв., но на свободния пазар има с около 30 % по-ниска цена за идентичен продукт, аргументират се още синдикатите. По тази причина те обмислят да предложат нов вариант на ведомството за снабдяване с обувки. По думите на Селигер ако конкретен продукт може да се носи двойно повече време, то цената е оправдана.

В същото време от синдиката вече водят разговори за качеството на униформите.