Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,62 процента до 1,462 пункта.
Доматите поевтиняха в първите дни на февруари с 8,7 на сто и се продават по 1,47 лева за килограм. Краставиците от внос поскъпват с 0,5 на сто, до 1,89 лева средно за килограм. Картофите се търгуват по 0,63 лева за килограм на едро, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.
Цената на морковите се повишава с 4,1 на сто до 0,71 лева, а зелето поевтинява с 9,3 на сто и се търгува по 0,49 лв./кг на едро. Ябълките поскъпват със 3,8 на сто и се продават по 1,37 лв./кг. в края на седмицата. Цената на лимоните се повиши с 2,3 процента до 2,18 лева.
Портокалите поевтиняват с 5,3 на сто до 1,24 лева за килограм. Мандарините поскъпват с 4,2 и се продават по 1,75 лв./кг. Кравето сирене поскъпва с 3,1 на сто до 6,04 лв./кг; кашкавалът, тип „Витоша“, се търгува по 11,92 лв./кг., а олиото се купува по 1,94 лева за литър. Каймата поевтинява с две стотинки и се търгува по 4,83 лева за килограм.
Цената на пакетче краве масло от 125 грама се понижава с 0,2 на сто до 2,33 лева. Пилешкото замразено месо поскъпва с 2,6 на сто и се продава по 4,02 лева за килограм на едро. Захарта се търгува по 1,22 лв./кг, а брашното, тип „500“ – по 0,79 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,27 лв./кг. Яйцата се продават по 0,24 лева за брой.