Посланикът ни в Стокхолм представи приоритетите на Българското председателство на ЕС

25

Посланикът ни в Стокхолм Валентин Порязов представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред шведския външен министър Маргот Валстрьом на среща с посланиците на държавите – членки на ЕС и страните кандидатки, която се проведе на 31 януари тази година.

Министър Валстрьом пожела успех на България в първото ѝ председателство. Валстрьом изрази подкрепа за усилията на нашата страна да върне европейската перспектива на страните от Западните Балкани във фокуса на внимание на институциите на ЕС, съобщиха от пресцентъра на министерството на външните работи за Нова Вест.

Тя сподели, че очаква с нетърпение Срещата на високо равнище в София през май.

По време на събитието бяха обсъдени и предизвикателствата, пред които е изправен Съюзът, като присъстващите отбелязаха, че единството на държавите членки, каквото е и посланието на мотото на Българското председателство, е важно за справянето с тях.

В контекста на глобалните предизвикателства външният министър на Швеция Маргот Валстрьом представи пред посланик Порязов приоритетите на страната си като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, както и на шведското председателство на Съвета на балтийските държави.