Японската фирма „D&T Farm“ пусна на пазара банана „монге“, който е с ядливи кори.
На езика на жителите в Страната на изгряващото слънце името на плода означава „невероятен“. Той е дело на учени от изследователска компания, специализирана в селскостопански продукти, съобщава в. „Метро“, цитиран от БТА.
Специалистите са разработили метод, при който банановото дръвче се засажда първоначално при температура от – 60 градуса по Целзий. След това коренът се пресажда в по-топла почва. При рязката температурна промяна кората на банана става много тънка и може да се консумира, като тя става тънка като листо от маруля.
Самият банан „монге“ е по-сладък от обикновените и струва 4 британски лири бройката. Понастоящем тези продукти могат да се закупят единствено в префектура Окаяма в Западна Япония. Седмично се предлагат само 10 бройки.