Парламентарната комисия за младежта отхвърли Истанбулската конвенция (Обзор)

26

Бурен обществен дебат по отношение на евентуалното ратифициране на Истанбулската конвенция се разрази у нас в началото на седмицата.

Докато течаха дискусиите се проведоха два паралелни протеста „за“ и „против“ международния документ, който официално цели да защити правата на жените от насилие.

Срещу ратифицирането на конвенцията се обявиха освен Православната още Католическата и Протестантските църкви в България, както и редица общественици. Религиозните общности заклеймяват Истанбулската конвенция като много опасна за българското общество.

Снимка: Веселин Боришев

Св. Синод на Българската Православна църква реши всекидневно във всички храмове и манастири да се отслужва молитва против приемането на конвенцията.

Снимка: БТА

По-рано днес Главното мюфтийство също излезе с официална позиция. В текста, публикуван на страницата му се подчертава, че сред българите мохамедани ролята на жената и уважението към нея са заложени като традиционни ценности.

Снимка: Веселин Боришев

В подкрепа на конвенцията застанаха двайсетина неправителствени организации, важни общественици и политици, сред които и омбудсманът на републиката Мая Манолова, която подчерта, че конвенцията би помогнала на жените срещу насилието.

Снимка: БТА

Днес парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с 10 на 9 гласа.

Решаващ бе гласът „против“ на депутата от ГЕРБ Георги Марков. Ратификацията на спорния документ беше подкрепена от останалите народни представители на ГЕРБ, както и от ДПС. Срещу нея са депутатите от „БСП за България“, Обединени патриоти и партия „Воля“.

Това е първата парламентарна комисия, която разглежда и отхвърля конвенцията. Документът предстои да бъде обсъден и от още три комисии – по правни въпроси, по вероизповедания и правата на човека и по външна политика.

Парламентарната комисия по правни въпроси отложи разглеждането на документа по предложение на БСП.