Доналд Туск с невероятна реч: Рецитира „Отечество любезно“ (ВИДЕО)

71

В Народния театър с тържествена церемония бе дадено официалното начало на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018.

Сред официалните гости са председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Официални гости на церемонията са и президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Българският патриарх Неофит също е сред гостите на церемонията.

Доналд Туск направи своето изказване на български език. Туск започна речта си рецитирайки „Отечество любезно“ на Иван Вазов и веднага последваха аплодисменти от всички в залата.

Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световното по футбол”, заяви Туск пред препълнената зала на Народния театър „Иван Вазов”.

Шегувайки се, че сме известни в света с това, че Захари Бахаров участва в хитовия сериал „Игра на тронове“ Туск каза, че Българската история е по-хубава от тази на сериала и заслужава да бъде научена от Европа.

Министър-председателят на България изрази благодарността си, че Туск говори на български.

По-хубава реч от тази на Туск не съм слушал.„, заяви Бойко Борисов.