Гъста мъгла с опасна концентрация на въздуха обзе България (Снимки)

208

Снимка: Iassen Djabirov/ Фейсбук

Мъглата тази сутрин в столицата е по-гъста от всякога. Стотици граждани изразяват недоумение защо и от къде се появява чак такава гъста черна мъгла.

За съжаление такава мъгла падна не само в София, но и почти в цялата страна.

Мъглата представлява кондензирала водна пара във вид на микроскопични капки (при температура под 0 °С – ледени кристали) в приземния въздушен слой. С други думи тя е облак, който започва от земната повърхност и намалява видимостта под 1 км. Но тази, която наблюдаваме от сутринта причинява намалена видимост далеч над 1 км.

От друга страна фините прахови частици, които се намират във въздуха са  част от атмосферния прах. Те представляват микроскопични твърди или течни вещества, суспендирани в земната атмосфера. Източниците на прахови частици могат да бъдат естествени (които се срещат в природата) или изкуствени.

Според статистически данни количеството на фини прахови частици в България е значително увеличено. Допустимите стойности са до 50 мг/куб.м.

В някои райони от страната концентрацията се движи между 300 и 700 микрограма за кубичен метър при ФПЧ10 и между 100 и 250 микрограма на кубичен метър за ФПЧ2,5.

Традиционно през зимните месеци данните от София показват превишаване не с проценти, а в пъти. Проблемът с незабележимите прашинки е, че те не се преработват и проникват до белите дробове и кръвоносните съдове и причиняват сериозни заболявания.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова трафикът е отговорен за 60% от замърсяването. През зимните месеци обаче то се дължи основно на отоплението с въглища и дърва.

Снимка: airbg.info

Така изглежда картата на Европа тази сутрин. Вижда се, че България е сред най-замърсените райони.

Снимка: airbg,info