Как да се справим със зимната депресия

82

1. Време за приятели
Прекарвайте поне един час седмично с близък приятел.Редовните социални контакти работят толкова ефективно, колкото и антидепресантите и психотерапията. Общуването с близки приятели засилва увереността и помага за преодоляване на депресивните настроения.

2. Игра с кучета
Хората, които нямат домашен любимец, но играят с кучета поне по няколко минути дневно, повишават нивата си на серотонин и окситоцин, които вдигат настроението, показва изследване на Университета в Мисури. Ако нямате домашно животно, може да играете с това на някой съсед или да доброволствате в приют за животни.

3. Масаж
12-минутен масаж три пъти седмично помага значително в борбата с депресията. Независимо дали ходите на професионален масаж или просто карате партньора си да разтрие гърба ви, резултатът е положителен. Масажът намалява нивата на кортизола – хормона на стреса – и помага срещу депресията.

4. Кафе или чай
Умерената употреба на кофеин намалява риска от депресия с над 50%. Една или две чаши кафе/чай на ден са най-добрата доза.

5. Подходящи храни
Орехи, киви, банани, вишни, ананас, домати и сливи: всички те са богати на серотонин и идеални срещу депресия. Подходящи са и храните с високо съдържание на триптофан – основна аминокиселина, която нашето тяло превръща в серотонин. Триптофан има в пуешкото месо, рибата, пилешкото, ядките, сиренето, яйцата и бобовите храни.

6. Смях
Изследванията показват, че дори да се усмихваме насила, това влияе на настроението ни. Психолози съветват да се смеем повече, защото смехът стимулира производството на серотонин.

7. Една безсънна нощ
Една безсънна нощ или еднократно лишаване от сън се отразява добре на депресивните състояния. Въпреки че учените не са сигурни каква точно е причината, факт е, че будуването рестартира биологичния часовник и помага на депресираните хора да спят по-добре след това.

8. Барабани
В едно изследване на хора, които ходят на уроци по свирене на барабани, учените установили спадане в нивата на депресия шест седмици след започване на уроците. Според учените барабаненето помага на тялото да се отпусне и по този начин намалява нивата на стрес и депресия.

9. Отношение към себе си
Когато нещо не върви, не се поддавайте на изкушението моментално да започнете да се критикувате. Позволете си да бъдете нормален човек и си кажете „Правя най-доброто, на което съм способен. Когато мога, ще го направя още по-добре.“

10. Излизане от рутината
Излизането от рутината на ежедневието помага изключително много и влияе силно върху настроението. Вземете почивен ден и посетете съседен град. Идете на ресторант, въпреки че е делничен ден. Минете по различен маршрут напът за работа, облечете нещо различно. Ако депресията се задълбочава, значи е време да си вземете по-дълъг отпуск.

Източник: msn.com

Превод и редакция: „Нова Варна“