Изпращаме годината с драстичен спад в раждаемостта

30

Тази година родените бебета са с близо 5000 по-малко в сравнение с миналата.

Засега Варна е градът, в който спадът в раждаемостта е най-сериозен. Тази година са родени с над 800 бебета по-малко в сравнение с миналата, съобщи Нова телевизия.

А някои родители се отказват от бъдещето. Само в Монтана 13 майки са изоставили децата си.

Единствено във Велико Търново спад в раждаемостта няма. Само там са родени повече бебета в сравнение с миналата година. Проплакали са с шест повече новородени.

Както Марица.бг съобщи, от 1 януари до 29 декември в Пловдивско са проплакали 6 429 бебета, сочи справка в Информационна система за ражданията на Министерството на здравеопазването. Макар и да сме втори по раждаемост, областта значително изостава от София.

Там за една година на бял свят са се появили 15 082 бебета.

За същият период през 2016 година децата, които са се родили в Пловдивско са с 300 повече – 6 742. Спадът в раждаемостта е валиден за цялата страна, защото и в Софийско броят на новородените миналата година е бил доста по -голям 15 649.

Първа глътка въздух на празниците през 2017 година в Пловдивско – от 24 до 27 декември, са си поели 23 деца. За същия период на миналата година обаче в областта са се родили почти двойно повече пеленачета – 41. В Пазарджик коледните бебета са 8, а в Хасково – 5.