В Анкара задържаха организатора на изложбата, на която беше убит руският посланик

27
blank

Турция задържа организатора на фотоизложба в Анкара, на която беше убит руския посланик. Той е в предварителния арест по решение на съдия от Анкара за предумишлено участие в убийство.

Турската полиция арестува организатора на фотоизложба в Анкара, на чието откриване през декември м.г. беше убит руския посланик Андрей Карлов, съобщи Франс прес, цитиран от БТВ.

Мустафа Тимур Йозкан бил поставен в предварителен арест по решение на съдия от Анкара за предумишлено участие в убийство, предаде Анадолската агенция.

Йозкан, който беше организирал фотографска изложба на руски пейзажи в галерия в квартал Чанкая, вече беше задържан през януари, но по-късно бе освободен.

На 19 декември 2016 г. руският посланик в Анкара Андрей Карлов, дипломат с дългогодишна кариера, беше застрелян с девет куршума от Мевлют Мерт Алтънташ, 22-годишен полицай, по време на откриването на изложбата.

Убиецът беше застрелян от силите на реда, след като извика „Аллах акбар“ („Бог е велик“, на арабски) и заяви, че иска да отмъсти за град Алепо, където по това време сирийският режим с подкрепата на Москва почти си беше върнал контрола на кварталите, контролирани от опозицията, припомня агенцията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган почти незабавно посочи за виновна мрежата на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен също за опита за преврат на 15 юли 2016 г.

Турските власти арестуваха петима души във връзка с убийството, включително телевизионния продуцент Хайредин Айдънбаш, заподозрени в принадлежност към мрежата на Гюлен.