Вижте най-мощното изригване за годината на вулкана Синабунг (Видео)

25
blank
Снимка: BNPB

Снимка: BNPB

Вулканът Синабунг на индонезийския остров Суматра избълва тази седмица пламъци и мощен стълб от нажежена пепел високо в атмосферата.

Това е най-силното му изригване за годината, заяви днес представител на местните власти, цитиран от Франс прес.

Падащата пепел и пушекът, изпълнил въздуха, създадоха неудобства за хиляди жители на околността, но опасната зона бе евакуирана и никой не пострада сериозно, посочи Сутопо Пурво Нугрохо, говорител на службата за защита от стихийни бедствия, цитиран от Дарик.

Изригването в сряда – най-мощно за годината, ако говорим за потоците от лава и площта, покрита с пепел, унищожи посевите на стотици селски стопани, отбеляза той.

Днес вулканът отново избълва стълб от нажежена пепел, който стигна 4 км височина – малко по-малко, отколкото в сряда, добави Нугрохо. Вулканът Синабунг е разположен в северната част на остров Суматра, на 60 километра от град Медан. Височината му е 2460 метра.

Навлязъл в продължителен период на изригвания през 2013 г. след най-малко 400 години в покой, той е сред 129-те активни вулкани в Индонезия – архипелаг, разположен в т. нар. Тихоокеански огнен пръстен, пояс с висока сеизмична активност, напомня АФП.