Туроператор обяви фалит, след като изненада неприятно десетки с несъществуващ круиз

61

Туристически оператор реши да обяви несъстоятелност по-рано днес, след като бе притиснат от засегнати граждани.

За неочакваните перипетии, изникнали пред десетки българи, планирали приятен круиз до атрактивните дестинации Дубай и Абу Даби след новогодишните празници, разказа пред Нова Вест Елка Антонова.

Софиянката и нейните близки са сред конкретно засегнатите от странната политика на „София Тур“. Сред ужилените от туроператора има и варненци.

Преди около месец Антонова предплаща половината от сумата за круизно пътуване, включващо посещения на Дубай, Абу Даби, Бахрейн и Доха. Няколко дни по-късно търси по-конкретна информация, свързана с резервациите за нощувки и други подробности по круиза. Тогава се озовава в деликатна ситуация. От фирмата започват да увъртат и отлагат даването на поисканите данни като резервационен номер, например.

Елка Антотова решава да посети офиса на „София тур“ на място, при което я препращат към фирма – партньор в Сърбия. Когато звъни на предоставения телефонен номер, се оказва, че той е грешен или непълен, а проверка в Гугъл показва, че такава фирма не съществува.

Следващото посещение до офиса на фирмата не дава по-добри резултати. „Данните“, които предоставят на Антонова, водят до други две фирми, отново извън България, които нямат нищо общо с круизите и не са чували за никой от „София тур“.

Все пак Елка Антонова успява да си вземе капарото за круиза обратно. Определена като „труден клиент“ тя има шанса да се отърве като цяло с твърде неприятната емоция от провалено пътуване, което е трябвало да се случи на 19 януари догодина. Този шанс обаче нямат много други клиенти на туристическата фирма, които през последния месец един след друг се свързват с Антонова, за да научават подробности и евентуално как да си вземат парите обратно. Възможно е много други засегнати дори да не знаят, че почивката им ще бъде провалена. По данни на Елка Антонова те са поне 60 човека.

Но думи на софиянката няколко души от заплатилите капаро за злополучния круиз идния месец се обърнали към полицията в столицата, която вчера е посетила офиса на „София тур“. В резултат, очакван според Елка Антонова предвид ситуацията, преди по-малко от 2 часа туристическата фирма обяви, че излиза в несъстоятелност. Тя публикува на страницата си и пространно изявление, чиито текст може да бъде прочетен на http://www.sofiatour.net/.