Какво установиха проверките на БАБХ по Никулден

0
blank

Снимка: iStock

Във връзка с Никулден, инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните извършиха над 1067 извънредни проверки в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси на територията на цялата страна, съобщиха от БАБХ за Нова Вест.

В резултат на инспекциите са съставени 9 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 3 предписания. Констатираните нарушения са продажба на риба от обекти, които не са регистрирани съгласно действащото законодателство, неспазване на температурните условия за съхранение на риба и рибни продукти, транспортиране на риба с нерегистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност превозни средства и продажба на риба с изтекъл срок на трайност.

По време на проверките са установени и несъответствия по сградов фонд и оборудване в търговски обекти, в които се предлага риба и некоректно водени записи в системата за самоконтрол.

Спрени от реализация и насочени за унищожаване са 22 кг охладена риба.

реклама

реклама