Кои са храните, които ще запазят сърцето ни здраво

28

Снимка: dama.bg

Най-честа причина за смъртта на голяма част от населението са сърдечносъдовите заболявания.

За това е необходимо да се храним здравословно и това значително може да повлияе на здравето на стрцето.

Ето някои храни, които са за здраво сърце.

Мазни риби

Мазните риби като скумрия, сардини, сьомга са източник на полезните омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини директно се свързват с редуцирането на триглицеридите и намаляват риска от сърдечносъдови състояния като аритмия и атеросклероза.

Домати

Доматите съдържат полезния за сърцето калий в много големи количества. В тях има също ликопен, каротеноид, който помага по естествен начин да се борим с лошия холестерол.

Ядки

Хората, които редовно консумират ядки, са с по-малък риск да развият сърдечносъдови заболявания.

Освен че са източници на полезни мазнини, ядките съдържат фибри и витамин Е. Редовната им консумация понижава лошия холестерол.

Цитрусови плодове

Флавоноидите в цитрусовите плодове са отговорни за намаляването на риска от сърдечносъдовите проблеми.

Червено вино

Консумацията на червено вино в умерени количества понижава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.