През следващите години ще наблюдаваме невероятни открития

61

Девет революционни открития, които ще наблюдаваме в следващите години.

9. Интернет по цял свят
Над 50% от площта на Европа, Африка и Азия все още не разполага с надеждна и бърза интернет връзка. Очаква се до 10 години интернет да е достъпен навсякъде, във всяка точка на планетата. Компанията OneWeb планира през 2018 да пусне 10 сателита, които ще са първата партида от сателити, обикалящи Земята. Компанията смята да направи мрежата достъпна за всяко село и всеки дом до 2022 година, а до 2027 година 900 сателита да обикалят в орбита за целта.

8. Маска, която задейства свръхчовешки сетива

Снимка: millieclivesmith

Техническият прогрес дава възможност на всеки да усили зрението и слуха си. Маска, разработена от студенти в Кралския колеж по изкуства, Лондон, може да изостря зрението и слуха. Тя може да усилва определени звуци, да блокира шумовия фон и би била особено полезна за хора с проблеми със слуха, които се движат в шумна градска среда.

7. Проект „Допълнителен пръст“

Снимка: dezeen

Новозеландската дизайнерка Дани Клоуд представи свой проект с 3Д допълнителен пръст за ръка. Пръстът се завързва към дланта с каишка и се контролира чрез специални блутут сензори, а управлението е скрито в обувките ви. Според дизайнерката допълнителният пръст ще намери приложение в музиката, медицината и във всяка област, където човек трябва добре да захване нещо.

6. Тестове на лекарства срещу СПИН
Светът ги чака от десетилетия. Някои скорошни научни открития обещават дори създаване на анти СПИН ваксина. Болестта засяга над 36 милиона души в цял свят, но учени са успели да създадат антитела, които атакуват ХИВ вируса по три начина. Това увеличава шансовете да се създаде ваксина и на тази болест да се сложи край в близко бъдеще. До края на 2018 лекарството ще се тества при лечение на хора, заразени от болестта, а при положителни резултати на тестовете, ще бъде пуснато на пазара в следващите 3-4 години.

5. Смарт контактни лещи от Гугъл

Снимка: googleblog

Заедно с фармацевтичната компания Novartis, Гугъл от три години разработва прототип на смарт контактни лещи. Основното предназначение на лещите е медицинско – те ще могат да мерят нивото на кръвната захар в слъзния секрет чрез специален миниатюрен чип. Чиповете ще са малки колкото парченце брокат, а антената – по-тънка от човешки косъм.

4. Хапче, разпознаващо раковите клетки

Снимка: depositphotos

Лабораториите Google X се стремят да съчетаят медицина и нанотехнологии от много години. Хапче с наночастици ще може да идентифицира и да предотвратява рак и сърдечни заболявания. Наночастиците могат да бъдат опасни за човешкото тяло, ако не се контролират, и затова тестовите процеси ще отнемат време. Но чакането вероятно ще си струва.

3. Китай на Луната през 2018

Снимка: pixabay

През 2016 Китай официално започна нов етап на изследване на Луната и си постави за цел да кацне там през 2018. Плановете им са да кацнат на по-отдалечената страна на Луната, която досега не е изследвана от хора.

2. Органична елекроника, която може да се разтваря в тялото
Професорът от Станфорд, Женан Бао, и група негови колеги създадоха първия електронен биополимер, който може да се разтваря в човешкото тяло след употреба. Според учените устройството ще може да се ползва за много изследвания без да причинява вреда на околната среда.

1. Трансплантация на глава
Повече от 35 години най-изявените лекари и учени на планетата се опитват да лекуват парализа в резултат на прекъснат гръбначен мозък. Ако бяха успели, щяха да могат да трансплантират и глава. Но не могат.
Д-р Серджио Канаверо обаче е готов да направи първата трансплантация на глава. Той смята да среже гръбначния мозък, да го възстанови и после да ползва магнитна стимулация. Екипът му възнамерява да направи първоначалните тестове върху трупове. Евентуална цена на подобна операция би била около 16 милиона долара.

Източник: Brightside. me

Превод и редакция: „Нова Вест“