Български банки спряха bitcoin

80

В момент на засилен интерес към търговия с криптовалути търговията с тях през българските борси crypto.bg и cryptobank.bg е спряна.

Сайтовете не работят и не приемат поръчки, а от съобщенията им се разбира, че обслужващата банка ПИБ е блокирала сметките им.

„На 6 декември Първа инвестиционна банка спря достъпа до сметките на всички сайтове за обмен на биткойн в България. Без предупреждение и без обяснение. Тъй като ПИБ е единствената ни връзка с международните борси, трябва да преустановим работа, докато намерим нова банка партньор„, се казва в съобщение на crypto.bg.

Търговци с bitcoin потвърждават във форума на борсата, че направените им поръчки не са изпълнени. „ПИБ ни блокира достъпа до банковата сметка под предлог, че ще извършват промени в акаунта ни и до края на работния ден ще ни пуснат сметката. Никой от банката не ни се обади и сметката ни остана недостъпна. За момента пускаме сайтът да работи само с Epay и изипей разплащания.

Поръчките за продажба, които са с изплащане по банков път и са потвърдени след блокирането на сметката ни, ще бъдат изплатени в първия възможен момент“, посочват и от cryptobank.bg и допълват: „Временно спряхме търговията с оригиналния Bitcoin поради практическата невъзможност да се извършват нормални транзакции.

Към момента таксите, които трябва да се заплащат, за да мине дадена транзакция до 1-2-часов период, минават равностойност от 15 лева и пак не е сигурно, че това ще се случи. Ние от своя страна се препълваме от чакащи поръчки за изпълнение, които не минават и работата ни се затруднява до безкрайност. Ще възстановим обмяната веднага щом има поносими условия за това.“