БАН протестират не само за пари, но и за политики

45

Снимка: bTV

Черни знамена се спуснаха от сградите на БАН по повод „ликвидационния” според академията Бюджет за следващата година.

В него научната организация получава 83 млн. лв. – с около 5 млн. повече в сравнение с тази година, но и с близо 7 по-малко от това, което преди година се прокрадна като идея преди да бъде блокирано от управляващото мнозинство на второ четене. Академиците са категорични, че парите са недостатъчни, предаде bTV.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала „тревожна картина за състоянието на българската наука”, посочи пред камерата на bTV проф. Бояджиева от БАН. По думите й анализът показва, че вече изоставането от останалите в ЕС не е само на равнище заделяни пари от бюджета, но и при качеството на научната работа.

БАН спуска черни знамена заради бюджета си
Академията се очертава да получи по-малко от нужните й пари през 2018 г.

Петте милиона представляват 6% увеличение на субсидията. Изменението на минималната работна заплата е 11%. Увеличението на бюджета е на половината на увеличението на МРЗ”, коментира проф. Малиновски.

Кадър: bTV

Той посочи, че при средна заплата в БАН от 755 лв. увеличението ще е около 45 лв. и така се постига ниво, по-ниско от средното за страната и два пъти под средното за София.