Иран към Европа: Гвардейците ще увеличат обсега на ракетите си над 2000 километра

27

Заместник-командващият Корпуса на гвардейците на Ислямската революция предупреди Европа, че ако заплаши Техеран, гвардейците ще увеличат обсега на ракетите си над 2000 километра.

Това предадоха „Ройтерс“ и БТА, като се позоваха на иранската информационна агенция „Фарс“.

Франция призова за „безкомпромисен диалог“ с Иран по програмата му за балистични ракети и възможни преговори по въпроса отделно от ядреното споразумение на Техеран със световните сили от 2015 г. Иран нееднократно е заявявал, че ракетната му програма е отбранителна и не подлежи на преговори.

„Ако запазваме обсега на ракетите си до 2000 км, това не е поради липса на технология. Следваме стратегическа доктрина“, заяви бригаден генерал Хосейн Салами, цитиран от „Фарс“. „Досега смятахме, че Европа не е заплаха, така че не разширявахме обсега на ракетите си. Ако Европа иска да се превърне в заплаха обаче, ще увеличим обсега“, добави той.

Миналия месец оглавяващият гвардията ген.-майор Мохамад Али Джафари каза, че обсегът на ракетите може да покрие „повечето от американските интереси и сили“ в региона, така че Иран няма нужда да го разширява. По думите му ограниченията в ракетната програма се поставят не от технологиите, а от върховния водач на страната, аятолах Али Хаменей, който е и главнокомандващ на въоръжените сили. Тестове миналата година показаха, че ракетите на Иран могат да достигнат Израел, а представители на гвардията обясниха, че Иран увеличава възможностите си с всеки изминал ден.

По-рано през ноември САЩ обвиниха Иран, че са доставили на бунтовниците хути в Йемен (които подкрепят) ракета, изстреляна през юли в Саудитска Арабия, и поискаха от ООН да държи Техеран отговорен за нарушаване на две резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Ислямската република отхвърля обвиненията и отрича да е доставяла ракетата или други оръжия, ползвани от бунтовниците, позовавайки се на факта, че това е „невъзможно“ в условията на „пълна блокада“. Според заместник-командира Хосейн Салами хутите сами са успели да увеличат обсега на ракетите си с „научен пробив“. Техеран настоява, че предоставя на бунтовниците само „политически и духовни напътствия“.

Заради ракетната програма на Иран са наложени едностранни санкции от САЩ, тъй като Вашингтон я счита за нарушение на резолюция на ООН, забраняваща дейности, свързани с ракети, които биха могли да носят ядрени бойни глави. Белият дом смята, че дори това да не се случва сега, ракетите биха могли да носят такива глави в бъдеще.