Неправилните съвети, които даваме на децата си

46

Всички родители искат децата им да успеят в живота и се стараят да ги научат на поведение, което ще им помогне да постигат целите си.

Оказва се обаче, че доста широкоразпространени схващания за успеха са непродуктивни.Те могат да доведат до краткосрочни успехи, но в дългосрочен план водят до „прегряване“, а от там и до провал. Ето кои са най-неправилните съвети, които даваме на децата си относно успеха в живота и какво трябва да ги посъветваме вместо това. Те са систематизирани от Ема Сепала от Станфордския Университет.

1. Мисли за бъдещите си постижения
Какво би трябвало да им казваме: Живей (работи) в момента.

Ум, който постоянно се опитва да се фокусира в бъдещето – от получаване на отлични оценки до влизане в университет – е по- склонен към тревожност и страхове. Докато малко количество стрес може да служи като мотивация, дълготрайният хроничен стрес вреди на здравето и на умствените способности като памет и внимание. Така че мисленето за бъдещето може по-скоро да попречи на моментното представяне. Децата се справят по-добре и се чувстват по-добре, ако се научат да живеят в настоящия момент.

2. Стресът е неизбежен, продължавай да се стараеш
Какво би трябвало да им казваме: Научи се да си почиваш.

Децата започват да изпитват тревожност на все по-ранна възраст, защото се тревожат за оценки в училище. Често казваме на децата, че стресът е неизменна част от успеха в живота. Доказано е, че децата на по-стресираните родители са по-склонни да се стресират в училище. По-важно е родителите да научат децата си да запазват спокойствие при стресови обстоятелства. Техники, които помагат, са медитация, йога и дихателни упражнения.

3. Не трябва да бездействаш
Какво би трябвало да им казваме: Наслаждавай се на моментите на безделие.

Дори в свободното си време хората от западните общества ценят високоинтензивните емоции и ги противопоставят на нискоинтензивните, като спокойствието например (за разлика азиатците). Това води до обичайно препълнена с дейности програма на децата ни и неща, които не им оставят никакво реално свободно време.
Няма нищо лошо в забавленията и търсенето на нови преживявания. Но и забавленията, както стресът, изтощават тялото ни. Не е особено разумно да караме децата си да изразходват цялата си енергия след училище или през уикенда, вместо да им оставим ресурси за моменти, когато наистина ще са им нужни. Освен това редица проучвания сочат, че мозъците раждат добри идеи, когато не са фокусирани върху нещо определено. Добре е да даваме на децата си време, в което да не правят нищо и просто да си почиват.

4. Използвай силните си страни
Какво би трябвало да им казваме: Прави грешки и се учи да се справяш с неуспехите.

Родителите обичат да наблягат върху силните страни на децата си и да ги занимават с неща, които им се удават. Но според учени от Станфордския университет този начин на мислене рамкира децата и ги възпира да опитват различни неща, защото смятат, че няма да са добри в тях. Ако едно дете е хвалено постоянно, че е добър спортист, по-малко вероятно е да опита актьорско майсторство. Вместо да акцентирате само върху силните страни на детето, обяснете му, че може да учи и да опитва и нови неща във всякакви области.

5. Знай си недостатъците и не бъди мекушав
Какво би трябвало да им казваме: Отнасяй се добре към себе си.

Обикновено смятаме, че критиката е важна за развитието. Но докато адекватната самооценка е наистина важна, твърде високата самокритичност, на която понякога учим децата, е наистина вредна. Самокритиката е пагубна, защото хората се фокусират върху неуспехите си и самоувереността им спада. Разбира се, не трябва да разглезваме децата, а просто да им покажем, че не трябва да се подценяват.

6. Светът е жесток и всичко е конкуренция
Какво би трябвало да им казваме: Показвай съпричастност към другите.

Общуването с другите е пряко свързано със здравето, щастието и дори продължителността на живота. Добрите отношения с хората са важни и се отразяват и на ума и успеха ни. Това дали един човек е харесван е сред най-добрите индикатори за бъдещ успех и няма особена връзка с реалните способности. Ако човек създава успешни връзки и е приятелски настроен, вместо фокусиран върху себе си, той ще е по-успешен в дългосрочен план.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“