Вижте най-красивите морски пещери в света

272

1. Пещерата Фингал, остров Стафа, Шотландия

Висока 22 метра и дълбока 82 метра, тази пещера е неповторима. Намира се на необитавания остров Стафа в Шотландия и е оформена изцяло от правоъгълни базалтови колони. Пинк Флойд дори са кръстили своя ранна и неиздадена песен на тази пещера.

2. Ана Какенга на Великденските острови

Това е най-посещаваната пещера на острова и съвсем основателно. За да влезете в нея, трябва да се проврете през малка дупка в земята. Входът е много труден за намиране без опитен водач. След като се влезе в 50 метровата вулканична пещера, се виждат два естествени отвора към морето.

3. Сините пещери, Закинтос, Гърция

Разположени в северната част на острова под нос Скинари, Сините пещери привличат хиляди посетители годишно. Околните бели скали и синята вода правят пещерите да изглеждат тюркоазени на цвят. До тях се стига с лодка.

4. Мраморните пещери в Чико, Чили

Разположени в Патагонските Анди, на полуостров в средата на езеро, тези пещери са достъпни само с лодка или каяк. Оформени преди 6200 години,те все още са сред природните чудеса на планетата. Скалните тавани променят цветовете си в зависимост от нивото на водата и сезона. Най-доброто време за посещения е по залез или по изгрев, когато слънчевите лъчи огряват стените на пещерите.

5. Блу Грото, Капри, Италия

Това е една от най-известните морски пещери в света. Историята ѝ е интересна. Преди над 2000 години пещерите били използвани за морски храм. Оттогава се спекулира, че вътре живеят духове и демони и пещерите са били изоставени векове наред. През 1826 са преоткрити от трима мъже и оттогава са туристическа дестинация.

6. Пещерата Бенагил, Португалия

Разположена в малкото рибарско селце Бенагил на южното крайбрежие на Португалия, тази пещера също е любима на туристите. Лодките се пълнят бързо, така че е добре да се резервира предварително. Ако сте опитен плувец, можете да стигнете до пещерата с плуване.

7. Айя Напа, Кипър

Пещерите са с дължина 80 метра и са пълни със скрити тунели и скални мостове, които могат да се разгледат при отлив. Мястото е подходящо за риболов и лов на октоподи, както и за гмуркане.

8. Рош Ханикра в Израел

Посетителите могат да се придвижат дотам с лифт и да видят белите варовикови скали, които правят гледката незабравима.

9. Адмиралската арка – Кенгуру айлънд, Австралия

Оформена преди повече от хиляда години в следствие на ерозия. Естествените сталактити висят от тавана на пещерата и посетителите могат да видят дори тюлени и морски лъвове на острова.

10. Уайанапанапа, Мауи, Хавай


Пещерите в националния парк в Мауи, на Хавай, са чудесни за плуване заради кристално чистата вода. Най-подходящото време за посещение е наобяд, когато слънцето огрява силно и водата блести и се отразява по стените на пещерите.

Източник: msn.com

Превод и редакция: „Нова Вест“